Wyświetl # 
 
Tytuł artykułu Autor
Zdrowe dziecko jesienią? Zacznij od jelit.

Zdrowe dziecko jesienią? Zacznij od jelit.

Zdrowe jelita to klucz do zdrowia, zaś kluczem do zdrowych jelit jest odpowiednia dieta. To, co jemy wpływa bowiem na ich stan i kondycję, a w szczególności na prawidłowy skład mikroflory bakteryjnej. Te dobroczynne bakterie, bytujące w naszych jelitach w dużej mierze odpowiadają za odporność i dobre samopoczucie zarówno dzieci, jak i dorosłych. Stały skład flory bakteryjnej zaczyna się stabilizować mniej więcej ok. 2-5 roku życia. Dlatego zapewnienie prawidłowego żywienia przedszkolaków to gwarancja ich stabilnego rozwoju w sferze psychofizycznej. O diecie makrobiotycznej i jej pozytywnym oddziaływaniu na zdrowie i rozwój dziecka opowiada ekspertka Anna Osiecka, pedagog KIDS&Co.

S.Z.
Dieta anti-aging - czy można spowolnić starzenie?

Dieta anti-aging - czy można spowolnić starzenie?

Długowieczność – marzymy o niej wszyscy. Jej sekret nie jest jeszcze w pełni znany, jednak wiadome jest, że styl życia i sposób odżywiania ma duży wpływ na wygląd skóry, zdrowie i samopoczucie. Czy jest coś takiego jak dieta anti-aging, na czym polega i jakie produkty powinniśmy spożywać, by cieszyć się dobrą formą i pełnią energii na długie lata?

S.Z.
Potrawy poprawiające humor? Ekspertka radzi, co jeść, aby tryskać energią przez cały dzień!

Potrawy poprawiające humor? Ekspertka radzi, co jeść, aby tryskać energią przez cały dzień!

Czy chcemy czy nie - przed nami ostatnie dni lata. Wraz z końcem wakacji, dni stają się coraz krótsze, a to nie pozostaje bez wpływu na nasz nastrój i samopoczucie. Jak wspierać organizm w tym czasie? Jak przygotować go na nadchodzącą jesień? Podstawą jest odżywcza, pełnowartościowa dieta, która zapewni mnóstwo energii na cały dzień.

S.Z.
Prawda czy fałsz? Dowiedz się, czy wiesz wszystko o zbożach w diecie najmłodszych

Prawda czy fałsz? Dowiedz się, czy wiesz wszystko o zbożach w diecie najmłodszych

Produkty zbożowe to jedne z pierwszych pokarmów uzupełniających w jadłospisie niemowlęcia. W gąszczu informacji na temat zbóż w diecie malucha łatwo się jednak pogubić, przez co wybór tych właściwych może nie być oczywisty. Czy wiesz po jakie produkty zbożowe sięgać i jak je wprowadzać, aby wspierać prawidłowy rozwój dziecka? Sprawdź swoją wiedzę na ten temat!

S.Z.
Kulinarna wyprawka do szkoły

Kulinarna wyprawka do szkoły. Sprawdź, jakie przekąski spakować do plecaka pociechy!

Zbliżający się rok szkolny to powrót dobrze znanego rodzicom dylematu – co przygotować dziecku na drugie śniadanie do szkoły? Sprawa nie jest prosta. To bardzo ważny posiłek, który musi dostarczyć energii niezbędnej nie tylko do nauki, ale też zabawy z kolegami podczas przerw. Niestety pociechy bywają wybredne, a zwykłe kanapki szybko się przejadają i lądują w koszu lub na dnie plecaka. Co zatem spakować do lunchboxa, aby mieć pewność, że dziecko nie będzie głodne?

S.Z.
Endometrioza - 2 miliony Polek codziennie walczy z tą chorobą

Endometrioza - 2 miliony Polek codziennie walczy z tą chorobą

Endometrioza to choroba, która diagnozowana jest u coraz większej liczby kobiet. Występuje od 2 do 10% populacji kobiet, a jej zwiększone występowanie (nawet 40%) pojawia się u tych leczących niepłodność. W Polsce dotyka to już około 2 miliony Polek. Wiele początkowych objawów endometriozy jest bagatelizowanych. Dopiero ich nasilenie wzbudza niepokój. Czym dokładnie jest wędrująca śluzówka macicy? Jakie ma objawy? Jak wygląda leczenie? Czy istnieją sposoby na złagodzenie objawów dietą?

S.Z.
Dieta na lato, a zmiany na lata! Jakie nawyki żywieniowe warto wprowadzić w okresie letnim?

Dieta na lato, a zmiany na lata! Jakie nawyki żywieniowe warto wprowadzić w okresie letnim?

Wyjaśnia dietetyczka Ewa Glońska-Strączek, ekspert z Grupy American Heart of Poland

S.Z.
Kasze i płatki mogą zwiększać szanse na dłuższe życie nawet o 25%! Co jeszcze mówią badania o wpływie zbóż na zdrowie?

Kasze i płatki mogą zwiększać szanse na dłuższe życie nawet o 25%! Co jeszcze mówią badania o wpływie zbóż na zdrowie?

Choć medycyna nie stworzyła jeszcze uniwersalnej recepty na przedłużenie życia, coraz więcej danych wskazuje na to, że sekret długowieczności tkwi we właściwej diecie. Zbilansowany jadłospis pozwala uniknąć chorób cywilizacyjnych, a badania z ostatnich lat dowodzą, że ogromną rolę odgrywają w nim kasze i płatki. Nawet codzienna śniadaniowa owsianka może mieć wpływ na zdrowie, a 3 dodatkowe porcje pełnych ziaren dziennie mogą zwiększać szanse na dłuższe życie o nawet o 25% (1). Jakie jeszcze wnioski płyną z aktualnych doniesień naukowych?

S.Z.
Jak pić więcej wody? Smaczne i zdrowe sposoby na odpowiednie nawodnienie organizmu

Jak pić więcej wody? Smaczne i zdrowe sposoby na odpowiednie nawodnienie organizmu

Woda — każdy zdaje sobie sprawę, że należy ją pić, ale jednak z różnych powodów sporo osób ten fakt bagatelizuje. „Może nam się wydawać, że skoro nie czujemy pragnienia, to nie potrzebujemy wody. Jest to poważny błąd, który w destrukcyjny sposób wpływa na nasze zdrowie. Pragnienie jest pierwszym sygnałem odwodnienia. Co ważne, z wiekiem przestajemy je odczuwać, więc szczególnie narażone są osoby starsze” — zaznacza Wiola Lis, ekspertka produktowa z ekologicznego centrum Arkana Smaku. Co więc warto wiedzieć na temat wody i jak zacząć pić większe jej ilości?

S.Z.
Refluks – choroba ciała i duszy

Refluks – choroba ciała i duszy

W krajach rozwiniętych refluks żołądkowo-przełykowy to jedna z najczęstszych chorób przewodu pokarmowego. Dotyka nawet 10 procent populacji. Ryzyko tej choroby rośnie wraz z wiekiem. Bezpośrednią przyczyną refluksa jest osłabienie lub rozluźnienie mięśnia zwieracza przełyku, co powoduje zarzucanie kwaśnej treści żołądkowej z powrotem do przełyku. Efekt – zgaga i nieprzyjemny smak w ustach. Zarzucanie treści żołądkowej i drażnienie strun głosowych mogą być m.in. przyczyną porannej chrypki. Do innych objawów refluksowej choroby przełyku zalicza się także ból w klatce piersiowej, suchy, uporczywy kaszel, a nawet świszczący oddech.

S.Z.
Polacy i kuchenne zero waste – czy uczymy się niemarnowania żywności?

Polacy i kuchenne zero waste – czy uczymy się niemarnowania żywności?

Marnowanie żywności to ważny, globalny problem. Poziom naszej ekologicznej świadomości stale jednak wzrasta, co przekłada się także na pozytywne nawyki społeczeństwa. Jak wynika z raportu pt. „Klimat tworzą ludzie – zachowania ekologiczne Polaków” (1) , znaczna część osób stosuje w swojej kuchni zasady zapobiegające marnowaniu żywności, w tym ponad 60 proc. przerabia niezjedzone produkty. Jak Polacy podchodzą do kwestii ekologii w kuchni? Czy idea zero waste jest nam bliska i co możemy zrobić, by ten nurt na dobre zagościł w naszych domach?

S.Z.
Białko – kluczowy składnik w diecie pacjenta z chorobą nowotworową

Białko – kluczowy składnik w diecie pacjenta z chorobą nowotworową

„Raka nie da się zagłodzić” Dr inż. Katarzyna Zadka potwierdza fakt i podkreśla: zapotrzebowanie na białko w chorobie nowotworowej może wzrosnąć o niemal 70% w stosunku do potrzeb osoby zdrowej, dlatego należy zwiększać jego ilość w codziennej diecie. Optymalne zapotrzebowanie na białko u zdrowej osoby, ważącej 70 kg wynosi ok. 63 g dziennie. Dla porównania u chorej osoby, o takiej samej masie ciała wzrasta ono do ok. 105 g dziennie. Taka ilość białka znajduje się w 14-15 jajach – mówi ekspertka. Białko pełni kluczową rolę w procesie odbudowy komórek uszkodzonych podczas stosowanych terapii przeciwnowotworowych oraz jest niezbędne m.in. do budowy i utrzymania masy mięśniowej, tak ważnej w przypadku pacjentów onkologicznych, u których występuje duży spadek masy ciała, prowadzący do rozwoju niedożywienia i wyniszczenia organizmu. Niedobory białka można również uzupełniać wysokobiałkową żywnością specjalnego przeznaczenia medycznego np. Resource Protein, dostępną w wielu wariantach smakowych. Jedna butelka (200 ml) zawiera aż 18,8 g białka i dostarcza wielu innych niezbędnych składników odżywczych.

S.Z.
Kierunek: wakacje! Jak odżywiać się zdrowo w czasie wakacyjnych wyjazdów (od czasu do czasu ulegając zachciankom)?

Kierunek: wakacje! Jak odżywiać się zdrowo w czasie wakacyjnych wyjazdów (od czasu do czasu ulegając zachciankom)?

Lato to czas na odpoczynek, relaks i wytchnienie od codziennych czynności – chcemy nie tylko podziwiać nowe miejsca, ale także delektować się nowymi smakami. Kto nie lubi próbować lokalnych przysmaków, robiąc sobie przerwę od codziennej diety? Jednak wyjazd na wakacje nie oznacza, że musisz zrezygnować z dobrych nawyków. Możesz podróżować, zdrowo się odżywiać, odkrywać nowe miejsca i rozkoszować się smakołykami. Jak to zrobić i które miejsca warto odwiedzić podczas wakacyjnych podróży, podpowiada Susan Bowerman, dietetyk oraz przewodnicząca Dietetycznej Rady Doradczej Herbalife Nutrition.

S.Z.
Smaki dzieciństwa w wersji roślinnej. Jak je odtworzyć? Podpowiadamy!

Smaki dzieciństwa w wersji roślinnej. Jak je odtworzyć? Podpowiadamy!

Smaki wyniesione z domu pamiętamy przez całe życie. Nic więc dziwnego, że często wracamy do nich w dorosłości i odtwarzamy w formie tradycyjnej lub w swoim własnym stylu. Ulubione potrawy możemy kosztować również w wersji roślinnej. Wystarczy wiedzieć jak odpowiednio je przyrządzić!

S.Z.
Ser żółty bez laktozy – hasło reklamowe czy prawdziwa informacja?

Ser żółty bez laktozy – hasło reklamowe czy prawdziwa informacja?

Obecnie nietolerancja laktozy to spory problemem wielu Polaków, którzy muszą zmienić swoją dietę, aby komfortowo funkcjonować. Wielu producentów współcześnie oferuje szeroki dostęp do artykułów bez laktozy, w tym różnorodnych serów. Niewiele osób jednak wie, że niektóre rodzaje serów nigdy nie zawierały w sobie laktozy. A podawanie informacji o braku tego składnika, w sposób sugerujący usunięcie go w toku jakiegoś procesu, to jedynie chwyt marketingowy.

S.Z.
Kulinarna podróż dookoła świata – kierunek: desery

Kulinarna podróż dookoła świata – kierunek: desery

Wakacje to podróże, a podróże to możliwość poznania nowych kultur, także od strony kulinarnej. Odkrywając nieznane dotąd zakątki świata warto również poznać bogactwo smaków charakterystycznych dla danych rejonów. Chrupiące sycylijskie cannoli, maczane w mlecznej czekoladzie hiszpańskie churros, czy popularna we wszystkich bałkańskich krajach baklava nie tylko pozwolą nam lepiej zgłębić kulturę odwiedzanego miejsca, ale będą też doskonałą odskocznią od codziennej rutyny.

S.Z.
Dieta na dobry nastrój

Dieta na dobry nastrój

Stres, szybkie tempo życia czy wydarzenia, na które mamy ograniczony wpływ, takie jak pandemia czy konflikty międzynarodowe mogą prowadzić do okresowego obniżenia nastroju czy wręcz epizodów depresyjnych. Z jednej strony słusznie jest wówczas udać się po pomoc do specjalisty, z drugiej możemy wzmocnić pracę z psychologiem czy psychiatrą sami – w kuchni. O tym, jaka dieta pomoże, gdy „siada” psychika opowiada Sylwia Maruszak, dietetyk Centrów Medycznych Medyceusz.

S.Z.
Są pyszne, a dzieci je uwielbiają..... ...

Są pyszne, a dzieci je uwielbiają. Poznaj przepis na chrupiące obwarzanki z wykorzystaniem kaszki manny

Rozszerzanie diety to ważne wydarzenie zarówno dla rodziców, jak i malucha. W końcu poza mlekiem mamy dziecko doświadcza już zupełnie nowych smaków. Wprowadzenie do jadłospisu kaszek zbożowych (po warzywach i owocach) daje opiekunom świetną okazję do podawania najmłodszym posiłków w nieznanych dotąd odsłonach. Jak zachęcić małego smakosza do próbowania nowości? Upiecz pyszne obwarzanki, które zachwycą podniebienie zarówno malucha, jak i starszych członków rodziny.

S.Z.
ABC żywienia 6-miesięcznego dziecka. O tym musi wiedzieć każda mama

ABC żywienia 6-miesięcznego dziecka. O tym musi wiedzieć każda mama

W pierwszym półroczu życia wyłącznym pokarmem dla dziecka jest mleko mamy, które dostarcza mu wszystkie najważniejsze składniki odżywcze. Po tym czasie nadchodzi moment, kiedy rodzice powinni wprowadzać nowe produkty do codziennego menu niemowlęcia. Prawidłowe żywienie maluszka i zapewnienie młodemu organizmowi odpowiedniej ilości witamin i składników mineralnych ma kluczowe znaczenie dla jego harmonijnego rozwoju. Jak odpowiednio komponować dietę dziecka? Podpowiadamy, jakie składniki powinny się znaleźć w jadłospisie półrocznego maluszka.

S.Z.
Jak wspierać budowanie odporności niemowlęcia urodzonego przez cięcie cesarskie? Naukowcy znają odpowiedź!

Jak wspierać budowanie odporności niemowlęcia urodzonego przez cięcie cesarskie? Naukowcy znają odpowiedź!

Przez 9 miesięcy ciąży w trakcie życia płodowego młody organizm rozwija się, aby po przyjściu na świat mógł samodzielnie funkcjonować. Z chwilą narodzin niemowlę wkracza w zupełnie nowe dla niego środowisko. Organizm maluszka musi już samodzielnie bronić się przed drobnoustrojami, które są wszechobecne. To duże wyzwanie dla jego układu odpornościowego. W trakcie porodu siłami natury mikrobiota jelitowa niemowlęcia jest wzbogacana dobroczynnymi bakteriami pochodzącymi z układu pokarmowego i dróg rodnych mamy. Dziecko urodzone drogą cesarskiego cięcia podczas porodu nie ma bezpośredniego kontaktu z mikrobiotą kanału rodnego mamy, dlatego kluczowe jest wspieranie jego układu odpornościowego po narodzinach. Dowiedz się, jak to robić!

S.Z.