Zaplanuj wakacyjny wyjazd – podstawy biwakowej kuchni |
Wpisany przez S.Z. |
sobota, 25 czerwca 2022 14:54 |
Zaplanuj wakacyjny wyjazd – podstawy biwakowej kuchniKoniec roku szkolnego oraz utrzymujące się wysokie temperatury zwiastują początek wakacyjnego sezonu wyjazdów i wycieczek. Większość z nas ma już zaplanowane letnie destynacje, jednak jeśli jeszcze nie macie pomysłu, spróbujcie udać się z dala od miejskiego zgiełku! Aby zapewnić sobie odpowiedni jadłospis spędzając urlop na biwaku, warto zaplanować, co stanie się podstawą naszego codziennego menu.
Jak przygotować się na wyjazd tam, gdzie przez kilka dni będziemy bez łatwego i szybkiego dostępu do sklepów, restauracji czy kawiarni? Wbrew pozorom to nie takie trudne! Podstawą jest plan, odpowiedni sprzęt oraz produkty, które bez obaw będziemy mogli przechowywać poza lodówką. Skompletuj zapasyPlanując biwakowy prowiant, szczególną uwagę na etykiecie należy zwrócić na warunki przechowywania, jakie przewidział producent. Na rynku z wędlin dostępne są m.in. kabanosy, kiełbasy suche i podsuszane.
Zadbaj o wyposażenieChoć zaawansowany sprzęt biwakowy nie zawsze jest niezbędny, żeby przetrwać kilka dni pod namiotem, warto zabrać kilka niezbędnych elementów wyposażenia. Nieodłącznym elementem udanego biwaku jest latarka, najlepiej w formie czołówki, która nie będzie zajmowała nam rąk. Doskonale sprawdzą się również akumulatorowe lampki, które można powiesić w namiocie. Jeśli chcemy gotować to nieodłącznym elementem każdego wyjazdu pod namiot jest gazowa kuchenka turystyczna. To niepozorne urządzenie z wymiennymi wkładami pozwoli nam bez trudu zagotować wodę, podgrzać gotowe dania lub nawet usmażyć jajecznicę na boczku! Jeśli mowa o kuchni to warto również zaopatrzyć się w wytrzymałe menażki, zestawy sztućców oraz metalowe lub plastikowe kubki. Szklane lub parcelowane naczynia mogą się łatwo uszkodzić! Koniecznie zabierzcie ze sobą również linki, zapałki i zapalniczki, turystyczne noże lub scyzoryki oraz przeciwdeszczowe plandeki, tzw. brezenty, które mogą się przydać w naszych polskich warunkach pogodowych. Pamiętaj o przyrodzie!Lasy, rzeki i jeziora są dla każdego z nas miejscem odpoczynku od codziennych zadań, pracy lub szkoły. Dlatego nawet podczas najlepszego biwaku pamiętajmy, żeby zabierać ze sobą wszystkie śmieci i pozostawić po sobie idealny porządek. Zwracajmy też uwagę na to, gdzie rozpalamy ognisko. Zgodnie z przepisami na terenach leśnych, śródleśnych oraz w odległości do 100 metrów od granicy lasu, wolno nam rozpalać ogniska jedynie w miejscach do tego wyznaczonych. Latem wysuszona ściółka jest niezwykle łatwopalna i bardzo łatwo możemy wywołać pożar. /źródło - / |